"Ανάμεσα στις επιθυμίες και στις ηδονές, υπάρχουν κάποιες παράνομες.Σε μερικούς περιστέλλονται από τους νόμους και από άλλες καλύτερες επιθυμίες, με την επικουρία του λογικού.Έτσι, ή φεύγουν εντελώς ή όσες μένουν είναι λίγες και αδύνατες. Σε άλλους όμως είναι δυνατότερες και περισσότερες..."
Πλάτωνος Πολιτεία

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Ανθρώπινα Δικαιώματα


     Τα ανθρώπινα δικαιώματα στηρίζονται στις ιδέες του Διαφωτισμού. Είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, στην εργασία και στην εκπαίδευση. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα. Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη ψηφίστηκε το 1789 κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης από τη Συντακτική Συνέλευση..
      Το καθεστώς που δίνει τη δυνατότητα να προστατεύονται οι πολίτες από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί καινοτομία όσον αφορά στις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς παρέχει στο άτομο έναν ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή (παραδοσιακά, μόνο τα κράτη θεωρούνταν υποκείμενα της διεθνούς νομοθεσίας). Η ΕΣΔΑ παραμένει η μόνη διεθνής συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρέχει αυτό τον υψηλό βαθμό προστασίας του ατόμου. Τα κράτη- μέλη μπορούν επίσης να φέρουν υποθέσεις εναντίον άλλων κρατών- μελών στο Δικαστήριο, αν και αυτή η δυνατότητα σπάνια χρησιμοποιείται.
      Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι μια διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (A/RES/217, 10 Δεκεμβρίου 1948), περιγράφοντας την άποψή τους για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Το προσχέδιο γράφτηκε από τον Τζων Πήτερς Χάμφρεϋ από τον Καναδά, με τη βοήθεια της Ελέανορ Ρούσβελτ από τις ΗΠΑ, του Ρενέ Κασίν από τη Γαλλία, του Π. Σ. Τσάνγκ από την Κίνα και άλλων. .Ας δούμε όμως τώρα τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, ώστε να μπορέσουμε στο τέλος να φτάσουμε στο ζητούμενό μας.


ΙΡΑΚ: Στο Ιράκ παρ’όλες τις προσπάθειες διασφάλισης σταθερότητας δε δύναται η παρεμπόδιση των επιθέσεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , οι μειονότητες στο Ιράκ και κυρίως ο μειονοτικός πληθυσμός στην περιοχή της Μοσούλης υφίσταται κάθε είδους κακοποίηση. «Οι δολοφονίες αποδεικνύουν τη συνεχή αποτυχία των Ιρακινών Αρχών να διατηρήσουν τη νομιμότητα και να προστατεύσουν τους πολίτες». Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας συμμετέχουν ενεργά στα αποτρόπαια εγκλήματα και τα βασανιστήρια, γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και καλλιεργεί κλίμα ανασφάλειας. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ξυλοδαρμός ενός ιρακινού πολίτη.
     Έπειτα η σκληρή πολιτική αναμέτρηση στον τομέα της διοίκησης μεταξύ των Αράβων που κρατούν δυναμικά την θέση τους εντός της κεντρικής διοίκησης και των Ιρακινών Κούρδων που έχουν το λόγο εντός της περιφερειακής διοίκησης δημιουργεί σοβαρή αντιπαράθεση και παραβίαση στα δικαιώματα των Τουρκομάνων. Οι Τουρκομάνοι συλλαμβάνονται και δέχονται σωματική βία.
     Η Οργάνωση κάλεσε την περιφερειακή δύναμη να προχωρήσει σε νέες νομοθετικές διευθετήσεις που θα εγγυηθούν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη διεξαγωγή ανακρίσεων κατά των Ιρακινών Κούρδων ανταρτών.
      Μια νέα εξέλιξη σχετικά με το σκηνικό βίας στο Ιράκ εμφανίσθηκε και στην Αγγλία. Ένας πρώην Άγγλος στρατιώτης που υπηρέτησε στο Ιράκ ομολόγησε ότι οι φίλοι του σκότωσαν έναν Ιρακινό. Σοκ και δέος προκαλούν οι αυξανόμενες επιθέσεις και δολοφονίες ομοφυλόφιλων ανδρών στο Ιράκ, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην έκθεσή της η οργάνωση αναφέρει ότι εκατοντάδες άνδρες έχουν στοχοποιηθεί και δολοφονηθεί στο Ιράκ από το 2004, αν και η ομοφυλοφιλία δεν απαγορεύεται από το νόμο. Οι δολοφονίες δεν έχουν τέλος, ενώ ανατριχιαστικό είναι το γεγονός ότι πολλές φορές οι ίδιες οι οικογένειες προβαίνουν στο έγκλημα «για λόγους τιμής».Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες επιθέσεις διεξάγονται από μέλη της ακραίας οργάνωσης «Στρατός του Μεχντί», με την ανοχή και τη συνεργασία της αστυνομίας. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι μέλη της οργάνωσης εισβάλλουν τη νύχτα σε σπίτια, απαγάγουν ομοφυλόφιλους άνδρες, τους ανακρίνουν, τους βασανίζουν και τους σκοτώνουν..


 ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Αμφιβολίες και ανησυχίες υπάρχουν σχετικά και με την κατάλληλη στρατηγική για την επίτευξη σταθερότητας στο Αφγανιστάν . Στη χώρα, η κοινωνική και προσωπική κατάσταση των γυναικών εξακολουθεί να είναι τρομακτική, έχοντας σημειώσει ελάχιστη πρόοδο από τότε που οι Ταλιμπάν απομακρύνθηκαν από την επίσημη εξουσία το 2001.
Κακομεταχειρίσεις, βασανισμοί κάθε είδους και βιασμοί πραγματοποιούνται καθημερινά, χωρίς οι αρχές να είναι σε θέση να αναλάβουν πραγματική δράση για αυτό το θέμα ή να δείξουν ανάλογο ενδιαφέρον .Μεγαλύτερα είναι τα θύματα των γυναικών και των παιδιών. Βιώνουν βασικούς περιορισμούς στους τομείς της εκπαίδευσης, της εργασίας και της ελεύθερης κυκλοφορίας. Με αυτά που συμβαίνουν μπορούμε να καταλάβουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο πληθυσμός και γίνεται κατανοητή η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους….Είναι αξιοθρήνητο αυτό που ζούνε και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Απλά ανέχονται την κατάσταση αυτή και προσμένουν σε κάτι καλύτερο…
Αλλά η Shinkai Karokhail, ένα μέλος του Κοινοβουλίου στο Αφγανιστάν, διατηρεί ελπίδες ότι οι υποψήφιοι των προσεχών Προεδρικών εκλογών θα φέρουν στο προσκήνιο τα ζητήματα των γυναικών σύμφωνα με συγκεκριμένη έρευνα.
     Λέει ότι ανησυχεί γιατί παρόλο ότι εκδιώχθηκαν από τα κέντρα εξουσίας οι Ταλιμπάν από το 2001, οι γυναίκες σε πολλά μέρη της χώρας συνεχίζουν να βιώνουν την έλλειψη ελευθεριών και πρόσβασης στην εκπαίδευση.
    Η Karokhail, η οποία εναντιώθηκε σε έναν απαράδεκτο και κραυγαλέα ρατσιστικό οικογενειακό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση τον Απρίλιο, θεωρεί ότι οι σημαντικότεροι υποψήφιοι για την προεδρία έχουν αποφύγει να μιλήσουν για τα ζητήματα των γυναικών στις προεκλογικές εκστρατείες τους.
Τα ζητήματα των γυναικών είναι τόσο ευαίσθητα, όσο η γραμμή Durand (τα αμφισβητημένα σύνορα μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν).


ΑΛΒΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Στη συνέχεια θελήσαμε να συμπεριλάβουμε στην εργασία μας και τον τρόπο με τον οποίο φέρονται στους Έλληνες ,σε κάποια άλλη χώρα. Τυχαία επιλέξαμε την Αλβανία και την Τουρκία. Δυστυχώς όπως διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν και τα καλύτερα αποτελέσματα , όσον αφορά στο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων της Ελλάδας εκεί. Από την Τουρκία μέχρι την Αλβανία, οι εκεί ελληνικές μειονότητες ζουν μέσα σε ένα περιβάλλον τις περισσότερες φορές εχθρικό, χωρίς να υπάρχει στο βαθμό που θα έπρεπε σεβασμός των βασικών τους δικαιωμάτων. Είναι απαραίτητη δηλαδή η ύπαρξη ενός κράτους που θα κινείται μέσα στα πλαίσια της διεθνούς έννομης τάξης και θα προασπίζει σε συνεργασία με το κράτος διαβίωσης τα δικαιώματα των ελληνικών μειονοτήτων.
Ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά την ελληνική κοινότητα στην Αλβανία, η μέχρι τώρα πρακτική αποδεικνύει ότι ενώ η αλβανική πλευρά, εδώ και πολλά χρόνια ακολουθεί μία πολιτική αφομοίωσης και καταπίεσης, η ελληνική πλευρά δεν αντιδρά στο βαθμό που της επιτρέπουν οι διεθνείς συμβάσεις και δεσμεύσεις. Ιδιαίτερη αξία για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία έχει η δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του Στέητ Ντιπάρτμεντ, όπου διαπιστώνονται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία, και ιδιαίτερα στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ειδικότερα της ελληνικής.
      Η έκθεση διαπιστώνει αδυναμίες της αλβανικής κυβέρνησης στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως από την αστυνομία,- όπου υπάρχει διαφθορά και έλλειψη επαγγελματισμού- και αναφέρει κακοποιήσεις προφυλακισμένων και φυλακισμένων. Γίνεται επίσης αναφορά στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους τομείς της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης.        
     Στον τομέα της δικαιοσύνης διαπιστώνει ότι υπάρχει διαφθορά και ότι τα όργανα της δικαιοσύνης δέχονται πιέσεις από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι υποθέσεις εκτάσεων της ελληνικής κοινότητας που δεν αποδίδονται από το καθεστώς- ενώ σοβαρό πρόβλημα παραμένουν και οι διακρίσεις σε βάρος των παιδιών και των γυναικών. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, συνεχίζονται οι διακρίσεις σε βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων.
     Με βάση όσων καταγράφτηκαν και διερευνήθηκαν φτάσαμε στο σημείο να είμαστε σε θέση, έστω και λίγο να αξιολογήσουμε και τη χώρα μας στο θέμα αυτό .Σε σύγκριση με τις προαναφερόμενες χώρες είναι προφανές ότι η χώρα μας σέβεται αρκετά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μπορεί όχι σε μεγάλο βαθμό αλλά προσπαθεί.
     Στο πλαίσιο της πολιτείας αξίζει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε δύο κυρίως καινοτομίες: την ίδρυση ανεξάρτητων αρχών και τη σύσταση συμβουλευτικών επιτροπών. Οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν σε ευαίσθητες περιοχές για την ελευθερία του ανθρώπου. Έχουν συχνά ως αποστολή την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν τα δικαιώματα των πολιτών και προέρχονται όχι μόνο από την κρατική, αλλά και κάθε μορφής ιδιωτικής εξουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας οι σημαντικότερες καινοτομίες πάνω στο θέμα αυτό κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα μετά την πρόσφατη αναθεώρησή του.
       Οι ανεξάρτητες αρχές επιτελούν δημόσια λειτουργία. Είναι ανοικτές στην κοινωνία, τα μέλη τους απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, για να εκπληρώνουν ανεμπόδιστα την αποστολή τους. Εξάλλου, διαθέτουν κανονιστική αυτονομία και δημοσιονομική αυτοτέλεια και λογοδοτούν στο Κοινοβούλιο. Η δράση τους σε περιοχές, που ανήκαν παραδοσιακά στην εκτελεστική εξουσία, προκαλεί ορισμένες φορές δυσκολίες κατανόησης του νέου φαινομένου και δυσχέρειες στη λειτουργία των αρχών. Παρόλ’ αυτά, οι ανεξάρτητες αρχές αποδεικνύονται προστατευτική ασπίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμβάλλουν στην επαύξηση της προστασίας τους. Γι' αυτό η ίδρυση και η λειτουργία τους είναι ευπρόσδεκτες..
Στην κοινωνία συναντούμε κυρίως τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι οργανώσεις αυτές αναλαμβάνουν πολλές πρωτοβουλίες και προσπαθούν με γνώμονα την κοινωνική αλληλεγγύη να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, τα οποία παρουσιάζουν ορισμένες φορές μεγάλη ένταση. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις φυτρώνουν κυριολεκτικά σαν μανιτάρια, πολλές φορές μάλιστα σε περιοχές "υψηλού κινδύνου". Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι οργανώσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε λαούς ή κοινωνικές ομάδες, την υποστήριξη των προσφύγων, την καταπολέμηση του ρατσισμού, γιατί λόγω της έντονης μετανάστευσης καλλιεργείται πολύ γρήγορα, και, της ξενοφοβίας .
       Μέσα από αυτές τις έρευνες καταλαβαίνουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται για την κατοχύρωση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτως ή άλλως το πολίτευμα της χώρας μας είναι η δημοκρατία και αν θέλουμε όντως να ισχύει και να μην κυριαρχεί το φαίνεσθαι πρέπει όλοι να καταβάλλουμε προσπάθεια για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τη χώρα μας. Στο χέρι μας είναι η καλυτέρευση της ζωής μας. Χρειάζεται όμως και η αφύπνιση κυρίως του κόσμου και η ενεργή φυσικά συμμετοχή του.

Εργασία της Σοφίας-Μαρίας Δρίτσα και του Μιχάλη Κασκάνη, μαθητών της Β θεωρητικής 1, του 2ο ΓΕΛ Ελευθερίου-Κορδελιού , στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχές Φιλοσοφίας».

Απρίλιος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου