"Ανάμεσα στις επιθυμίες και στις ηδονές, υπάρχουν κάποιες παράνομες.Σε μερικούς περιστέλλονται από τους νόμους και από άλλες καλύτερες επιθυμίες, με την επικουρία του λογικού.Έτσι, ή φεύγουν εντελώς ή όσες μένουν είναι λίγες και αδύνατες. Σε άλλους όμως είναι δυνατότερες και περισσότερες..."
Πλάτωνος Πολιτεία

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η κοινωνική θέση της γυναίκας με την πάροδο του χρόνου

             Της Χριστίνας Κιουρτσίδου  

      Η θέση της γυναίκας με την πάροδο του χρόνου,έχει εξελιχθεί. Υπάρχουν γνώμες και απόψεις που διΐστανται,για το αν είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Σε καμία περίπτωση,δεν μπορεί ο ένας να επιβληθεί στον άλλον,με τις απόψεις του.
     Η κοινωνία σε κάθε εποχή,συμπεριφέρεται μειονεκτικά προς τη γυναίκα και αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται σε κάποιες περιοχές μέχρι και σήμερα. Αναμφισβήτητα, η θέση της γυναίκας ήταν μειονεκτική σε όλες τις χώρες. Ωστόσο,στην Ανατολή ήταν ανύπαρκτη. ΄Ηταν ένα απλώς κτήμα, που δεν είχε λόγο, βούληση και ελευθερία.
    Παλαιότερα,η γυναίκα δεν είχε δικαίωμα μόρφωσης. Από μικρή ηλικία όλα τα κορίτσια είχαν μια ασχολία,τα οικοκυρικά. Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Στη Σπάρτη όμως υπήρχε διαφοροποίηση. Οι γυναίκες εκεί, έπρεπε εκτός από το πνεύμα να γυμνάζουν και το σώμα τους. Στο μέλλον,αυτό θα τις βοηθούσε να τεκνοποιήσουν υγιή παιδιά.
      Στη σύγχρονη εποχή,η γυναίκα εκτός απο την ανατροφή των παιδιών και την φροντίδα του συζύγου της,άρχισε να φροντίζει και τον εαυτό της. Δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς και τώρα πια δίνει χρόνο στην ίδια και στα ενδιαφέροντά της. Ασχολείται με τον αθλητισμό,με τα κοινωνικά,τον πολιτισμό και με την τεχνολογία.

        Άλλο ένα φαινόμενο του ρατσισμού προς το γυναικείο φύλο αφορούσε και την ψήφιση των νόμων,τους οποίους  ψήφιζαν μόνο οι άνδρες. Επίσης,ήταν οι μόνοι που ασχολούνταν με τα κοινά. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η γυναίκα, μόλις πριν από 50 χρόνια απέκτησε το δικαίωμα ψήφου, αλλά υπό κάποιους όρους, όπως,να ψηφίζει αρχικά μόνο στις δημοτικές εκλογές. Στις 28 Μαίου 1952,απέκτησε πλήρη πολιτικά δικαιώματα και αργότερα μπήκε και η ίδια στην πολιτική.
       Εκτός από την πολιτική, η γυναίκα εισήλθε σε διάφορα αντρικά επαγγέλματα, όπως αστυνομία, στρατός, μηχανικός κ.λ.π. και γενικά στο χώρο της εργασίας. Άρχισε να υλοποιεί τις ιδἐες της, να μη μένει στάσιμη και να παράγει δημιουργικά., με αποτέλεσμα η κοινωνία να κοντεύει να γίνει από ανδροκρατούμενη γυναικοκρατούμενη. 
     Όμως, παρόλη την εξέλιξη της γυναίκας σε κάποιες επαρχίες και πόλεις μη ανεπτυγμένες, υπάρχει ακόμη ο ρατσισμός προς το γυναικείο φύλο. Τέλος, για να προχωρήσει η γυναίκα μπροστά, θα πρέπει πρώτα η ίδια να εκτιμήσει τον εαυτό της και τις αξίες της. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πιστεύει πως είναι κατώτερο ον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου