"Ανάμεσα στις επιθυμίες και στις ηδονές, υπάρχουν κάποιες παράνομες.Σε μερικούς περιστέλλονται από τους νόμους και από άλλες καλύτερες επιθυμίες, με την επικουρία του λογικού.Έτσι, ή φεύγουν εντελώς ή όσες μένουν είναι λίγες και αδύνατες. Σε άλλους όμως είναι δυνατότερες και περισσότερες..."
Πλάτωνος Πολιτεία

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Θεσσαλονίκη: Δίκτυο παρακολούθησης της ρύπανσης στο Θερμαϊκό



Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Το 2000, όταν άρχισε η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Θεσσαλονίκης, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς επισήμαναν ότι δεν είναι πανάκεια για το Θερμαϊκό. Δέκα χρόνια μετά, η επισήμανση επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο. Λύματα εργοστασίων, και μάλιστα ανεπεξέργαστα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, εισαγόμενη ρύπανση από τα Σκόπια δεν επιτρέπουν στο Θερμαϊκό να μετατραπεί σε καθαρό κόλπο.

Η ρύπανση που δέχεται ο Θερμαϊκός είναι σημαντική και σήμερα. Βιομηχανίες, υδάτινες εκροές και ανθρώπινες δραστηριότητες απειλούν την περιβαλλοντική ισορροπία και το μέλλον του οικοσυστήματος, όπως άλλωστε και τις οστρακοκαλλιέργειες της περιοχής, που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων, όχι μόνο για την τοπική, αλλά και για την εθνική οικονομία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Θερμαϊκό έχουν διαπιστώσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, νομαρχία Θεσσαλονίκης, δήμοι Αξιού και Εχεδώρου, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, ΟΡΘ), που συνέστησαν κοινό μέτωπο προκειμένου να αντιμετωπίσουν το χρόνιο πρόβλημα.

Απόφασή τους είναι να εγκαταστήσουν ένα δίκτυο τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων και να δημιουργήσουν ένα παρατηρητήριο ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού, που σήμερα μετράει μόνον εγκατάλειψη, καταστροφές και «πληγές».

Στόχος των φορέων είναι η λεπτομερής καταγραφή, η ταξινόμηση και η αποτίμηση του περιβαλλοντικού φορτίου των υδάτινων σωμάτων (ποταμοί, ρέματα, χείμαρροι) που εκβάλλουν στον κόλπο. Παράλληλα, θα αποκτήσουν πλήρη εικόνα για τη μόλυνση των νερών του Θερμαϊκού, αλλά και για τις πηγές της ρύπανσης, αφού μέσω των τηλεμετρικών σταθμών θα εντοπίζονται τα σημεία όπου συγκεντρώνονται τα λύματα, αλλά και αυτά από τα οποία προέρχονται. «Εφόσον γνωρίζουμε ποιος ρυπαίνει, θα μπορούμε να τον σταματήσουμε και να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για την προστασία του οικοσυστήματος που ανήκει στη Συνθήκη Ραμσάρ και για την αειφορική του ανάπτυξη», τόνισε ο δήμαρχος Αξιού, Νικόλαος Γιουτίκας.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει μια ειδική εφαρμογή που θα υποστηρίζεται από αντίστοιχες βάσεις δεδομένων που θα προειδοποιούν εγκαίρως για ενδεχόμενα περιστατικά ρύπανσης. «Οι μελέτες είναι έτοιμες. Κάθε φορέας που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα αναλάβει και μια συγκεκριμένη δράση και ευελπιστούμε ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο θα γίνονται οι πρώτες μετρήσεις», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου