Τι είναι το δικαίωμα ; Ένας ορισμός είναι ο εξής : Δικαίωμα ονομάζεται η υπό Δικαίου παρεχόμενη σε πρόσωπο εξουσία προς προστασία του εννόμου συμφέροντός του. Την εξουσία αυτή την αναγνωρίζει ο νόμος , απορρέει , επιβάλλεται , προστατεύεται και επανορθώνεται σε περίπτωση προσβολής του από τον ίδιο τον νόμο. Συχνά ακούμε τις φράσεις : "Η τάδε πράξη προσβάλλει τα δικαιώματά του". Και αυτό γίνεται, γιατί οι συγκρούσεις είναι ένα φαινόμενο αναπόφευκτο στην κοινωνία μας. Τα είδη των δικαιωμάτων είναι ποικίλα και χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Α. τα περιουσιακά και Β. τα μη περιουσιακά (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο : http://el.wikipedia.org/wiki/Δικαίωμα . Πού όμως παρουσιάζονται συγκρούσεις ; Γιατί ; Ας προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί τις απαντήσεις για τα παραπάνω ερωτήματα.
Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλές περιπτώσεις καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά θεωρώ ότι είναι πιο σωστό να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Ας μεταφερθούμε στην εποχή, όταν ήμασταν μαθητές και ας θυμηθούμε ποιο ήταν το παιδάκι που το κορόιδευαν όλα τα άλλα ; Γιατί ήταν πάντα αυτός και όχι κάποιος άλλος; Η απάντηση είναι σχετικά πολύπλοκη και η όλη κατάσταση κρύβει κάποια βαθύτερα στοιχεία .
Σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό και συνήθως προέρχεται από τον οικογενειακό κύκλο του παιδιού-θύματος. Τέτοιου είδους συμπεριφορές συναντιούνται και σε γήπεδα (βλέπε ποδοσφαιρικούς αγώνες και φαινόμενα τραμπουκισμού-χουλιγκανισμού). Επίσης παρατηρούνται και σε χώρους πανεπιστημίων λόγω των διαφορών ανάμεσα σε πολιτικές απόψεις που οδηγούν σε ρήξεις και εντάσεις .
Αλλάζοντας λίγο την εικόνα ας αναφερθούμε στους νέους που είναι"φρέσκοι" ακόμα στον αγώνα της ζωής, γιατί η ζωή είναι αγώνας και όπως φαίνεται όλο και θα δυσκολεύει (thank you Δ.Ν.Τ. we love you!). Πέρασαν μήνες και χρόνια και στα πανεπιστήμια –εν καιρώ δημοκρατίας- σηκώνουν σημαίες, λάβαρα και πανό που γράφουν, "ΚΑΤΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ" και εγώ ως 17χρονος χαζός Έλληνας μαθητής αναρωτιέμαι … Ποιος είναι ο φασίστας ; Ποιος είναι αυτός που καταπατά τα δικαιώματά μας ; Ποιος είναι αυτός που δεν μας αφήνει να εκφραστούμε; H απάντηση δε θα δοθεί από εμένα.
Επικεντρώνοντας τη σκέψη μας στο θέμα της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση! Και αυτό γιατί βλέπω ότι, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, η Ε.Ε. βοηθά στην καταπολέμηση των κοινωνικών διαφορών που οδηγούν και σε φαινόμενα ρατσισμού. Μαζί με την Ε.Ε. στον αγώνα συντάσσεται και ο ΟΗΕ που μάλιστα έχει κάνει τρομερή δουλειά σε χώρες με χουντικά καθεστώτα. Παρακάτω σας παραθέτω ένα βίντεο και μια ιστοσελίδα που αφορούν την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων με τη συμβολή του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε. http://www.youtube.com/watch?v=aVtAbYpBbQ8 http://www.youthforhumanrights.org
Η οικονομική προσφορά των παραπάνω οργανισμών επίσης δεν είναι αμελητέα. Επιπλέον οργανώσεις όπως η unicef (http://www.unicef.gr που είναι λίγο πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό) συνδράμουν και αυτές στον αγώνα για την εκμηδένιση της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Άρα είναι εμφανή τα σημάδια ότι ο άνθρωπος άρχισε να σκέφτεται ανθρώπινα.HUMAN RIGHT NUMBER 1 : WE ARE ALL BORN EQUAL AND FREE.
Φτάνοντας στο κλείσιμο του θέματος γίνεται φανερό ότι ο κόσμος αρχίζει και ευαισθητοποιείται .Νομίζω ότι σε λίγα χρόνια θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα χρησιμοποιούν βία εναντίον κάποιου άλλου, γιατί είναι για παράδειγμα αλβανικής καταγωγής ή για άλλους "χαζούς" λόγους. Οι πράξεις αυτές, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα παραπέμπουν σε εποχές αμάθειας και Μεσαίωνα! Αυτό που θα ήθελα εγώ ως άνθρωπος είναι να μπορέσουμε όλοι να συνυπάρξουμε. Και σε αυτή τη χρονική στιγμή νιώθω ακριβώς, όπως ένιωθε ο M.L. King κατά τη διάρκεια της εκφώνησης του θρυλικού λόγου του για τα δικαιώματα των μαύρων. Λέω κι εγώ λοιπόν, I have a dream… και εύχομαι η ανθρωπότητα να ζήσει την Αθηναϊκή δημοκρατία και να προσεγγίσει την Πολιτεία του Πλάτωνα.
Εργασία του Νίκου Σταρόβα, μαθητή της Β΄ θεωρητικής 2 , του 2ου ΓΕΛ Ελευθερίου-Κορδελιού, στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχές Φιλοσοφίας».
Απρίλιος 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου