"Ανάμεσα στις επιθυμίες και στις ηδονές, υπάρχουν κάποιες παράνομες.Σε μερικούς περιστέλλονται από τους νόμους και από άλλες καλύτερες επιθυμίες, με την επικουρία του λογικού.Έτσι, ή φεύγουν εντελώς ή όσες μένουν είναι λίγες και αδύνατες. Σε άλλους όμως είναι δυνατότερες και περισσότερες..."
Πλάτωνος Πολιτεία

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Παιδική πορνογραφία: Φρίκη στις οθόνες υπολογιστών



Αριστείδη Μάτιου
Σεπ 07, 2008

Μόνο στις ΗΠΑ εκτελούνται καθημερινά 700.000 συναλλαγές γύρω από την παιδική πορνογραφία και διακινούνται δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο διακινούνται καθημερινά πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο. Του
Οργιάζουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, η οποία θεωρείται πλέον η δεύτερη πιο προσοδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα μετά το εμπόριο ναρκωτικών. Στην Ελλάδα, παρότι δεν έχει διακριβωθεί η ύπαρξη κάποιου οργανωμένου κυκλώματος που να βιντεοσκοπεί πράξεις ασέλγειας σε ανήλικους, παρά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ραγδαία αύξηση του αριθμού των χρηστών του διαδικτύου που κατεβάζουν βίντεο και φωτογραφίες με παιδικό πορνογραφικό υλικό. Σύμφωνα με έμπειρους αστυνομικούς, είναι ελάχιστες ακόμη στη χώρα μας οι περιπτώσεις που έχει εξακριβωθεί η διακίνηση πορνογραφικού υλικού με σκοπό το κέρδος. Ωστόσο ανησυχία προκαλεί στους αστυνομικούς το γεγονός ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκαν υποθέσεις με Έλληνες, οι οποίοι φωτογράφιζαν ανυποψίαστα γυμνά παιδιά από τη χώρα μας είτε σε παραλίες είτε σε ερωτικές στάσεις και στη συνέχεια διοχέτευαν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως διακινούνται περίπου 2.000 φωτογραφίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το μήνα, φωτογραφίες δηλαδή για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι πέρασαν μέσα από υπολογιστές στην Ελλάδα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

Οι επισκέπτες των ιστοσελίδων με παιδικό πορνογραφικό υλικό κατεβάζουν τα αρχεία στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους και στη συνέχεια τα διακινούν αντί διαφόρων χρηματικών αντιτίμων. Οι επίμαχες ιστοσελίδες γίνονται γνωστές στους ενδιαφερομένους, είτε μέσω ομάδων συζήτησης (newsgroups), είτε μέσω δωματίων επικοινωνίας στο διαδίκτυο (chat rooms), είτε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Οι ιστοσελίδες με παιδικό πορνογραφικό υλικό είναι καμουφλαρισμένες, ώστε να μην εντοπίζονται από τις διωκτικές αρχές. Έτσι, εάν κάποιος προσπαθήσει να βρει μέσω κάποιας μηχανής αναζήτησης (όπως για παράδειγμα το Google) κάποια ιστοσελίδα με παιδικό πορνογραφικό υλικό, είναι πολύ πιθανό να μη βρει καμία.

Πάγια τακτική των επιτήδειων που διακινούν υλικό είναι η χρήση παραπλανητικών φωτογραφιών στην αρχική σελίδα των ιστοσελίδων. Χαμογελαστά παιδιά ζητούν από τον χρήστη να πατήσει με το ποντίκι πάνω σε κάποια από τις εικόνες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα, για να μεταφερθεί σε έναν κόσμο σεξουαλικής διαστροφής. Οι φωτογραφίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών ή το περιεχόμενό τους. Οι τιμές ποικίλλουν και μπορεί να ξεκινούν από 30 ευρώ, για να ξεπεράσουν και τα 80 ευρώ. Ο επισκέπτης, αφού δώσει τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας, μπορεί να ξεκινήσει να κατεβάζει φωτογραφίες και βίντεο με παιδικό πορνογραφικό υλικό.

ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΕΣ

Το υλικό που διακινείται μέσω του διαδικτύου προκαλεί αηδία και φρίκη ακόμη και στους πλέον έμπειρους αστυνομικούς και δικαστές που έρχονται σε επαφή με τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Βρέφη από λίγων μηνών έως και παιδιά 17 ετών είναι οι τραγικοί πρωταγωνιστές των άρρωστων σεξουαλικών βίντεο και φωτογραφιών. Οι ανήλικοι υποχρεώνονται σε ερωτικές περιπτύξεις είτε μεταξύ τους, είτε με ενήλικες, είτε ακόμη με ζώα. Στα χέρια των αρχών έχουν πέσει πολλά βίντεο με βιασμούς που γίνονται μπροστά στην κάμερα, με ανηλεείς ξυλοδαρμούς και όργια σε βάρος ανηλίκων. Πολλές φορές, αναφέρουν αστυνομικές πηγές, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αναστολές των παιδιών, οι παραγωγοί του υλικού χρησιμοποιούν ναρκωτικές ουσίες. Οι περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο προέρχονται από χώρες της λατινικής Αμερικής, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, όπως η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη και η Αλγερία.



Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Το διαδίκτυο προσφέρει στους παιδόφιλους το κατάλληλο περιβάλλον, για να ικανοποιούν τις άρρωστες ορέξεις τους, και αποτελεί τον πλέον βασικό πόλο διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας. Εξασφαλίζει, υπό όρους, την ανωνυμία και τη μυστικότητα, αφού ο δράστης μπορεί να χρησιμοποιεί ψευδείς ψηφιακές ταυτότητες, πράγμα που κάνει ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό του. Στα βασικά πλεονεκτήματα του διαδικτύου περιλαμβάνονται ακόμη η ταχύτητα, το χαμηλό κόστος και η εύκολη πρόσβαση οποιουδήποτε από οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΙΧΝΟΣ

Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι διατάξεις του νέου νόμου 3625/2007, που άρχισε να εφαρμόζεται πριν από λίγους μήνες. Ο νόμος πλέον προβλέπει πως οποιοσδήποτε πιθανός διακινητής υλικού παιδικής πορνογραφίας συλλαμβάνεται και οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης, ακόμη και αν το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίσει έστω ένα ηλεκτρονικό ίχνος που να οδηγεί σε κακοποίηση παιδιού. Αυτομάτως, το απόρρητο του χρήστη αίρεται χωρίς να χρειάζονται ενδείξεις περί σύστασης εγκληματικής ομάδας, όπως ίσχυε με τον παλιότερο νόμο 3064/2002, ο οποίος απαιτούσε τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών ατόμων. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, η κερδοσκοπία έπαψε να θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση διώξεων, οι οποίες πλέον είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Πάντως, δεν είναι λίγοι οι νομικοί που υποστήριξαν πως οι διατάξεις του νέου νόμου είναι ιδιαίτερα αυστηρές, αφού ενδεχομένως να δημιουργηθούν και άλλου είδους προβλήματα και να οδηγηθούν σε περιπέτειες ανυποψίαστοι χρήστες του διαδικτύου. Οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν την ΕΛΑΣ

1 - Καρουζέλ, Μάιος - Σεπτέμβριος 2008.

Με τη συνεργασία διωκτικών αρχών από 75 χώρες η ελληνική αστυνομία εξάρθρωσε στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας που δραστηριοποιήθηκε στη χώρα. Πέντε άτομα συνελήφθησαν τον περασμένο Μάιο και προφυλακίστηκαν ενώ άλλες εννέα συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Δύο ακόμη μέλη του κυκλώματος αναζητούνται ενώ δικογραφίες σχηματίστηκαν επίσης σε βάρος άλλων τεσσάρων. Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται ένας γιατρός, ένας πολιτικός μηχανικός, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιωτικοί υπάλληλοι καθώς και ένας αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ, που υπηρετούσε στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

2 - “Κοάλα”, Οκτώβριος 2007.

Πέντε Έλληνες, ηλικίας από 35-60 χρόνων, ενεπλάκησαν σε υπόθεση διακίνησης βίντεο σκληρότατου παιδικού πορνογραφικού υλικού, η οποία είχε εξιχνιαστεί λίγους μήνες νωρίτερα στην Ιταλία. Εγκέφαλος του κυκλώματος ήταν ένας Ιταλός, ο οποίος έκανε τις βιντεοσκοπήσεις σε στούντιο της Ανατολικής Ευρώπης. Σε πολλές περιπτώσεις μετέδιδε ζωντανά από το διαδίκτυο τους βιασμούς παιδιών! Σε έρευνες που έγιναν σε 20 χώρες συνελήφθησαν ή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 100 χρηστών του διαδικτύου.

3 - “Storm”, Οκτώβριος 2005.

Είκοσι οκτώ χρήστες του διαδικτύου κατηγορήθηκαν για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού. Στη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν έφοδοι της αστυνομίας σε Αθήνα, Λάρισα, Ελευσίνα, Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Βέροια, Σέρρες, Άγιο Νικόλαο και Χανιά. Στη Βέροια συνελήφθησαν δύο επιχειρηματίες και δύο υπάλληλοί τους, επειδή από τα γραφεία της εταιρείας των δύο πρώτων, στο κέντρο της πόλης, διακινούνταν σε όλο τον κόσμο μεγάλος όγκος φωτογραφιών παράνομου πορνογραφικού περιεχομένου. Στα αρχεία των υπολογιστών βρέθηκαν ολόκληρες συλλογές φωτογραφιών που απεικόνιζαν ανήλικους σε ερωτικές περιπτύξεις. Οι κατηγορούμενοι ήταν ηλικίας 20-45 ετών, οι περισσότεροι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών, οι οποίοι δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι κίνητρό τους ήταν το πάθος τους για την παιδική πορνογραφία, ενώ ορισμένοι αναφέρθηκαν σε οικονομικά κίνητρα.

4 - “Purity”, Ιούνιος 2005.

Ογδόντα Έλληνες φέρονταν διακινητές πορνογραφικού υλικού, στο οποίο συμμετείχαν παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών. Τελικά ταυτοποιήθηκαν τα ονόματα 23 ατόμων. Ανάμεσά τους και δύο Θεσσαλονικείς. Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα 25χρονου στην οδό Βασ. Όλγας και στο ξενοδοχείο 35χρονου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου