"Ανάμεσα στις επιθυμίες και στις ηδονές, υπάρχουν κάποιες παράνομες.Σε μερικούς περιστέλλονται από τους νόμους και από άλλες καλύτερες επιθυμίες, με την επικουρία του λογικού.Έτσι, ή φεύγουν εντελώς ή όσες μένουν είναι λίγες και αδύνατες. Σε άλλους όμως είναι δυνατότερες και περισσότερες..."
Πλάτωνος Πολιτεία

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Εις θάνατον τα πεύκα του Σέϊχ Σου λόγω έλλειψης κονδυλίων;






Οι οικολογικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μην εξαφανιστεί το πολυτιμότερο δάσος της Θεσσαλονίκης.






Με αφανισμό κινδυνεύουν τα πεύκα στο Σέϊχ Σου, καθώς φέτος δεν έγινε ο καθιερωμένος ετήσιος ψεκασμός για την καταπολέμηση της πυτιοκάμπης. Το συγκεκριμένο είδος κάμπιας κάνει την εμφάνιση του κάθε άνοιξη, «επιτίθεται» στα δέντρα και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς εφόσον βρει τις κατάλληλες συνθήκες.Οι ψεκασμοί συνήθως γίνονται λίγο μετά τα μέσα Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Την συγκεκριμένη περίοδο η κάμπια βρίσκεται μέσα στην φωλιά της (τα λεγόμενα κουκούλια) και είναι ευκολότερο να καταπολεμηθεί.

Φέτος όμως οι ψεκασμοί δεν έγιναν διότι δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα κονδύλια. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού οι κάμπιες μπορούν να αφανίσουν όλα τα πεύκα, οδηγώντας σε μια τεράστια οικολογική καταστροφή το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.
Όποιος κάνει μια βόλτα στο Σέιχ Σου μπορεί πλέον να δει τα πεύκα γεμάτα από κάμπιες, που κατατρώνε τις πευκοβελόνες και απογυμνώνουν τα δένδρα.
Φέτος ο αριθμός τους έχει πολλαπλαστιαστεί λόγω μη ψεκασμού και αυτό καθιστά την κατάσταση πολύ επικίνδυνη για την βιωσιμότητα του δάσους.

Η δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Κίκα, μιλώντας στο Ρ/Θ ξεκαθαρίζει πως «...ψεκασμοί φέτος δε θα γίνουν, αφού δεν υπάρχουν χρήματα».Οι Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αδυνατεί να εξασφαλίσει κονδύλι 50.000 ευρώ ετησίως -περίπου τόσο κοστίζει ο ψεκασμός με τα ειδικά αεροσκάφη και τα ειδικά σκευάσματα- και πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες, παρότι έχουν έτοιμες τις απαιτούμενες μελέτες, δεν προχωρούν στην υλοποίηση των έργων προστασίας των δασών, επειδή δεν έχουν να τα πληρώσουν.

Η οικονομική εκκρεμότητα για τον περσινό ψεκασμό στο Σέιχ Σου παραμένει και παρόλαυτα η κυρία Κίκα ξεκαθαρίζει ότι το δάσος δεν κινδυνεύει αφού οι περσυνές μελέτες έδειξαν ότι δεν καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ψεκασμού.«Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να κόψουμε τα δέντρα, εμείς πάντως παρακολουθούμε την εξέλιξη του πληθυσμού της κάμπιας. Άμεσος κίνδυνος δεν υπάρχει, αλλά κανείς δεν ξέρει να πει με βεβαιότητα ότι δε θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα» εκτιμά η δασάρχης Θεσσαλονίκης.
Οι ψεκασμοί ακόμη σκοντάφτουν στο χαμηλό ύψος δέντρων το οποίο είναι μη προσεγγίσιμο από αεροπλάνα. «Το δασαρχείο ψεκάζει όλες τις περιοχές που κρίνονται αναδασωτέες και μπορεί να πλησιάσει αεροπλάνο, άλλος τρόπος ψεκασμού δεν υπάρχει» λέει η κυρία Κίκα.

Την πλήρη αντίθεση τους στους ψεκασμούς του δάσους εκφράζουν οι οικολογικές οργανώσεις. Όπως λέει στο Ρ/Θ ο Γιώργος Μπλιώνης μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης «Τα χημικά που ρίχνουν τα αεροπλάνα καταπολεμούν μεν τις κάμπιες, είναι καταστροφικά για το περιβάλλον δε» και προτείνει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οικολογικά προϊόντα για τον σκοπό αυτό.Οι οικολογικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μην εξαφανιστεί το πολυτιμότερο δάσος της Θεσσαλονίκης.
Η εμφάνιση της κάμπιας γίνεται άμεσα αντιληπτή και από τον άνθρωπο μια που προκαλεί έντονη φαγούρα και αλλεργίες χωρίς όμως να είναι επικίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου